Pszichoszomatikus zavarok

A pszichoszomatikus megközelítés szerint a psziché – a ’lélek’, illetve a szóma – a ’test’ szoros egységet alkot. Ezt a kapcsolatot a nyelv is tükrözi – például amikor azt mondjuk, nem bírom megemészteni, idegeimre megy, szíven üt.

E holisztikus szemlélet értelmében egy betegség kialakulásában, krónikussá válásában, vagy kiújulásában nem csupán a testi, hanem a lelki, szociális és társadalmi tényezők is egyaránt fontos szerepet játszanak. A pszichoszomatikus zavarok olyan pszichés problémák, amelyek testi tünetek formájában jelentkeznek. A tünetek hátterében általában nem tudnak szervi elváltozást kimutatni az orvosi vizsgálatok. Azonban egy már testi szinten is megjelenő betegség / fizikai elváltozás mögött is pszichés okok húzódhatnak meg fel (pl. kiújuló gyomorfekély, bőrproblémák esetében).

A leggyakoribb pszichoszomatikus zavarok:

  • krónikus fejfájás
  • emésztőszervi panaszok (pszichés eredetű emésztési problémák): nyelési nehézségek, colitis ulcerosa, irritábilis bél szindróma (IBS), funkcionális hasmenés, székrekedés
  • nőgyógyászati betegségek: menstruációs zavarok, premenstruációs szindróma (PMS), policisztás ovárium szindróma (PCOS), endometriózis, pszichogén meddőség
  • egyes bőrbetegségek: ekcéma, dermatitis
  • pszichogén hát- és gerincfájdalmak
  • szív és érrendszeri panaszok: esszenciális hipertónia (magas vérnyomás), ritmuszavarok
  • légzőszervi megbetegedések: asztma, allergia

A tartós stressz, a családi konfliktusok, munkahelyi problémák, megoldhatatlannak vélt életesemények, feldolgozatlan, elhúzódó gyász, az elfojtott harag és düh mind-mind a pszichés ellenállóképességet gyengítik. A fokozott pszichés terhelés az immunrendszer kimerüléséhez vezethet. Mindezek mellett a szervi sérülékenység, valamint a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód alapját képezheti a betegségek kialakulásának.

A betegség megteremti a lehetőséget számunkra, hogy megvizsgáljuk a viselkedésünket és az életünket uraló mintákat, és ráébredjünk valós érzéseinkre. A gyógyulás során  újra összekapcsolódhatunk életünk mélyebb jelentésével, értelmével, megtalálhatjuk a helyünket a munka, a hivatás terén; a családi és társas kapcsolatok terén, valamint a szellemi, spirituális aspektus mentén is.

Kép: Elizabeth Chapman - Iridium

 

„Műszerek rajzolnak izgatott görbét,
De egyik sem mutatja meg,
Hogy mi lakik mélyen a szívemben.”

(Sztevanovity Dusán)

 

A gyógyulási folyamatot segítheti:

© 2017 Deák IngridTelefon: 06 70 / 225 8143
E-mail: deakingrid@gmail.com