Depresszió

A depresszió olyan pszichés zavar, ami jelentősen meghatározza az egyén hangulatát, közérzetét, gondolkodásmódját és társas kapcsolatait. Jellemző tünetei:

  • tartós szomorúság, lehangoltság, reményvesztettség, örömtelenség, negatív önkép, bűntudat érzése, a halál gondolatával való foglalkozás
  • koncentrációs zavarok, feledékenység, érdeklődés elveszítése
  • visszahúzódás, fokozott érzékenység mások kritikai megnyilvánulásaira
  • fáradtság, energiahiány, alvászavar, étvágyzavar, szexuális vágy csökkenése

Előfordul, hogy a depresszió főként testi tünetek (pl.: fejfájás, bizonytalan eredetű neuralgiás izomfájdalmak, szívtáji szorítás, hasi panaszok), valamint ingerlékenység, nyugtalanság formájában jelenik meg.

Az aktuálisan megtapasztalt nagyfokú stressz, az átélt sikertelenségek, munkahelyi vagy párkapcsolati kudarcok, sérelmek, frusztrációk gyakran kiváltó tényezői lehetnek a depressziónak azáltal, hogy egy korábbi életszakaszban megtapasztalt veszteség vagy mély csalódás élményét élesztik újjá. A depresszió hátterében olyan gondolkodási mintázat áll, amelynek következtében az egyén negatív képet alkot önmagáról, élethelyzetéről, jövőjéről. Önmagát alkalmatlannak, értéktelennek éli meg, negatív tapasztalatait saját hibájának, gyengeségének tudja be. Azt érzi, hogy képtelen a boldogság és megelégedettség elérésére. Élményeit folyamatosan negatívan értékeli, úgy érzi, a világ elérhetetlen követelményeket támaszt vele szemben. A jövőjével kapcsolatban pedig azt vetíti előre, hogy problémáitól sosem fog megszabadulni, ezért folyamatosan nehézségekre, frusztrációkra számít.

A depresszióban szenvedő ember belsőleg mozdulatlanná, hideggé, üressé válik és bezártnak érzi önmagát. A gyógyulás felé vezető úton, a dermedtség oldódásával az ember valódi érzéseivel lép kapcsolatba. A terápia során megtörténhet a tünetek mögött meghúzódó pszichés problematika feltárása és megoldása.

 

BECK., A..; RUSH, A. J.; SHAW, B. F.; EMERY, G. (2001) A depresszió kognitív terápiája. Animula Kiadó, Bp.

MÜLLER, W. (2003) Élni fog szívetek. Kiutak a depresszióból. Bencés Kiadó

© 2017 Deák IngridTelefon: 06 70 / 225 8143
E-mail: deakingrid@gmail.com