NLP

„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.”
(Henry Ford)

 

Neuro-Lingvisztikus Programozás (NLP)

A megnevezés neuro része arra utal, hogy a körülöttünk levő világ érzékelése (látás, hallás, tapintás, szaglás, ízlelés révén) az idegrendszer közvetítésével történik. Az észlelés, a jelentésadási folyamat – az érzékszerveink segítségével szerzett információk értelmezése is az idegrendszeri folyamatokban gyökerezik. Gondolkodásunkért, emlékezetünk szerveződéséért, valamint viselkedésünk irányításáért is az idegrendszer felelős. Amit elképzelünk, az az idegrendszerünk számára ugyanolyan valóságosnak hat, mint amit ténylegesen megtapasztalunk.

A lingvisztikus, vagyis nyelvi rész azt jelenti, hogy gondolatainkat, érzéseinket a nyelv segítségével fejezzük ki. Egyazon szó mást jelenthet két ember számára attól függően, hogy milyen tapasztalati tartalmak, élmények és érzések kapcsolódnak hozzá. Ahogy kommunikálunk, amit kimondunk, az visszahat saját magunkra, befolyásolja viselkedésünket, és hatással van a környezetünkre is.

A programozás arra utal, hogy a gondolataink és viselkedésünk alakítható, megváltoztatható.

A módszer fontos eleme a jövőorientáció és a pozitív célok megfogalmazása, azaz annak meghatározása, hogy pontosan mit és hogyan szeretnénk elérni, és ehhez milyen erőforrások állnak rendelkezésünkre; mindeközben tiszteletben tartva mások személyét és elképzelését is. Az NLPt segítséget nyújthat a különböző tünetek, megbetegedések, és elakadások mögött meghúzódó – eredendően pozitív – szándék felismerésében, és e pozitív szándék mentén új, adaptív viselkedési és kommunikációs minták kiépítésében.

 

O’CONNOR, J.; SEYMOUR, J. (1996) NLP. Segítség egymás és önmagunk megértéséhez. Bioenergetic Kiadó

McDERMOTT, I.; O'CONNOR, J. (1998) Az NLP és az egészség. Bioenergetic Kiadó

Kép: Elizabeth Chapman - Wit

 

Az NLPt alkalmazási területei:

© 2017 Deák IngridTelefon: 06 70 / 225 8143
E-mail: deakingrid@gmail.com