Amivel felkereshet

Életünk során számos nehézséggel találkozunk, amelyekkel javarészt egyedül is megbirkózunk. De meglehet, hogy életünk egyik útelágazásánál tétovázva vesztegelünk; esetleg körbe-körbe járunk, ugyanoda térve vissza; vagy zsákutcába tévedünk. Egyedül néha nehéz átlátni és megérteni, hogy mindez miért történik. Ebben hivatott segíteni a pszichoterápia.

A pszichológiai tanácsadás folyamata mindig egy első interjúval indul, mely során a kliens saját érzései, ritmusa szerint mondhatja el a problémáját. A tünetek és problémák feltérképezése mellett a kliens kapcsolati világának, kötődési mintázatának, valamint erőforrásainak, belső potenciáljainak megismerése is helyet kap. Ezt követi egy élettörténeti áttekintés, amely során az előtérben álló problémák tágabb összefüggésbe kerülnek.

Majd a terapeuta felvázolja a problémákkal kapcsolatos meglátásait, és javaslatot tesz arra vonatkozóan, hogy a kitűzött terápiás célok eléréséhez milyen terápiás módszer választható, ill. felvilágosítást ad a kezelés menetét illetően.

A terápiás helyzetben könnyebben megjelennek olyan gondolatok és érzések, amelyeket a kliens ez idáig talán nehezen tudott megfogalmazni. Ez lehetőséget ad arra, hogy közelebb kerüljön önmagához, és megértse saját reakciói, érzéseit – például hogy miért reagál egy helyzetben egy adott módon. A múltbeli események és élmények így önismereti tudássá érlelődhetnek – megértjük, hogyan működünk, mit gondolunk és érzünk valójában – ezáltal sokkal hatékonyabban tudjuk az aktuális és a jövőbeli nehézségeket is kezelni.

A pszichológiai kezelések hatására gyakran tapasztalható, hogy a kliens:

  • önelfogadása növekszik; toleránsabb mások iránt
  • belső feszültségei, szorongásai oldódnak
  • pozitívabban tekint önmagára és saját élethelyzetére
  • visszanyeri lelki egyensúlyát
  • könnyebben találja meg másokkal a közös hangot
  • javul a munkahelyi teljesítménye
  • ellenállóbbá válik a stresszel szemben
  • a jövőben előforduló nehéz helyzeteket jobban átlátja és hatékonyabban kezeli

© 2017 Deák IngridTelefon: 06 70 / 225 8143
E-mail: deakingrid@gmail.com